Επεμβάσεις

Αιμορροΐδες 

Αιμορροΐδες

Η  αιμορροϊδοπάθεια  είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις καθώς ταλαιπωρεί το 20 με 30% του πληθυσμού. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών. Είναι όμως συχνότερη στους άνδρες, στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50.

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικά ανατομικά στοιχεία του πρωκτού που παρομοιάζονται με αγγειακά «μαξιλάρια». Υπάρχουν τρεις μεγάλοι αιμορροϊδικοί όζοι και μερικοί μικρότερου μεγέθους. Ο ρόλος τους είναι κυρίως η ενίσχυση του σφιγκτηριακού μηχανισμού για την αποφυγή της ακράτειας.

Η αιμορροϊδοπάθεια προκαλείται όταν οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδικοί όζοι) διογκώνονται και μετατοπίζονται σταδιακά σε χαμηλότερο σημείο του εντέρου. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, εμφανίζονται και εκτός του σφιγκτήρα του πρωκτού σχηματίζοντας τις προπίπτουσες αιμορροΐδες.

 

 

αιμορροϊδες

     Αιτίες

  • Κληρονομική προδιάθεση

  • Διαταραχές των κενώσεων - κυρίως η Δυσκοιλιότητα και σε μικρότερο βαθμό η Διάρροια

  • Διατροφικές συνήθειες - Καρυκεύματα - Οινοπνευματώδη ποτά

  • Καθιστική ζωή

  • Βαριά χειρωνακτική εργασία

  • Χρόνιος βήχας

  • Εγκυμοσύνη

 

 

      Συμπτώματα

  • Αιμορραγία σε ποσοστό 81%. Εμφάνιση ερυθρού αίματος χωρίς θρόμβους κατά το τέλος της κένωσης

  • Δυσφορία και πόνος σε ποσοστό 64%

  • Κνησμός (φαγούρα) σε ποσοστό 62%

  • Πρόπτωση και διόγκωση των αιμορροΐδων σε ποσοστό 50%

  • Έκκριση που προκαλεί διαβροχή των εσωρούχων, δυσοσμία και κνησμό


Χειρουργική αντιμετώπιση

Θεραπεία Αιμορροϊδοπάθειας με τη χρήση Υπερήχων - μέθοδοι   H.A.L. &  R.A.R.

 

 

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας (Αιμορροΐδων) όπου, υπό την καθοδήγηση υπερήχων εντοπίζονται και απολινώνονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες. H.A.L.® (Doppler Guided Hemorrhoidal Artery Ligation)

Η τεχνική αυτή συμπληρώνεται με την μέθοδο  R.A.R® (Recto Anal Repair) με την οποία γίνεται "lifting" - ανάταξη του βλεννογόνου του Ορθού σε περίπτωση που συνυπάρχει πρόπτωση.

Η τεχνικές αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε συγχρόνως είτε ανεξάρτητα ανάλογα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας. Είναι τεχνικές που δίνουν λύση χωρίς χειρουργικές τομές με σχεδόν ανύπαρκτο μετεγχειρητικό πόνο.

Το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνάει το 95%

Η διαδικασία γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία ανάλογα με το ιστορικό του ασθενή.

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο το οποίο έχει προσαρμοσμένο στο μπροστινό μέρος του μια πηγή υπερήχων. Με τους υπερήχους εντοπίζονται με μεγάλη ακρίβεια τα αιμοφόρα αγγεία.

Το εργαλείο εισάγεται στον πρωκτό και με αργή περιστροφική κίνηση ο χειρουργός εντοπίζει με τη σειρά τις 6 βασικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τους αιμορροϊδικούς όζους. Σε κάθε μια αρτηρία τοποθετεί ένα ράμμα με το οποίο απολινώνει (σφραγίζει) το αγγείο και σταματάει την αιματική ροή προς τον όζο.

Αν δεν υπάρχει πρόπτωση στο βλεννογόνο του εντέρου η τεχνική HAL ολοκληρώνεται μόλις τοποθετηθούν και τα 6 ράμματα (από ένα σε κάθε αγγείο).

Σε περίπτωση που συνυπάρχει πρόπτωση του βλεννογόνου του εντέρου  η τεχνική της απολίνωσης των αγγείων συμπληρώνεται με την μέθοδο RAR όπου κατά τη συρραφή κάθε αγγείου το ράμμα συνεχίζει για μερικά εκατοστά προς τα έξω (προς τον όζο) έτσι, όταν δεθεί το ράμμα τραβάει προς τα επάνω τον βλεννογόνο και ουσιαστικά τον καθηλώνει στο σωστό σημείο.

Τα αποτελέσματα από την επέμβαση είναι άμεσα για το πρόβλημα της αιμορραγίας ενώ οι αιμορροϊδικοί όζοι υποστρέφουν σταδιακά και συρρικνώνονται τις επόμενες εβδομάδες καθώς πλέον δεν τροφοδοτούνται με αίμα.

Είναι μια σχεδόν αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αιμορροϊδοπάθεια με όφελος:

  • Απουσία χειρουργικών τομών

  • Άμεση ανακούφιση

  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο

  • Ασφαλής τεχνική

  • Γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα

 

 

Βιβλιογραφία*coloproctology 2018; DOI 10.1007/s0053-018-0243-y,    * Eur Surg 2013; DOI 10.1007/s10353-012-0182-8,    * Pelviperineology 2011; 30: 107-112,     *Dis Colon Rectum 2011; 54: 226-231,     *Pelviperineology 2009; 28: 37-42,     *Colorectal Dis 2009; 11: 394 - 400,     *Int J Colorectal Dis 2004; 19: 176-80

 Video 1.  Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος   HAL / RAR 

 Video 2.  Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος   HAL / RAR 

Θεραπεία Αιμορροϊδοπάθειας με Αιμορροϊδεκτομή Milligan Morgan

 

 

Η μέθοδος Milligan Morgan είναι η κλασσική χειρουργική αιμορροϊδεκτομή. Περιλαμβάνει τη χειρουργική αποκάλυψη των τριών βασικών αιμορροϊδικών όζων γύρω από τον πρωκτό και την απολίνωση τους με ράμματα ή και με τη χρήση ειδικού ψαλιδιού υπερήχων ή διαθερμίας.

Tο χειρουργικό τραύμα (το σημείο από όπου αφαιρέθηκαν οι όζοι) παραμένει ανοιχτό για να κλείσει σιγά σιγά από μόνο του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επέμβαση διενεργείται με γενική η περιοχική αναισθησία. 

Μετά το χειρουργείο και για όσο χρόνο το τραύμα παραμένει ανοιχτό χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και περιποίηση. Παρόλα αυτά οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σχετικά άμεσα.

Η μέθοδος, παρά το γεγονός ότι θεωρείται πιο τραυματική από άλλες, παραμένει η επέμβαση εκλογής για τις προχωρημένες περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας 4ου βαθμού αλλά και για την αντιμετώπιση υποτροπών άλλων επεμβάσεων.