Χειρουργικές τεχνικές

Λαπαροσκοπική χειρουργική 

 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλες οι επεμβάσεις στα όργανα της κοιλιακής χώρας (ήπαρ, στομάχι, χοληδόχο κύστη κ.α.) γίνονταν με μια μεγάλη χειρουργική τομή στο κοιλιακό τοίχωμα που προκαλούσε κατα συνέπεια μεγαλύτερο τραυματισμό στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ασθενείς είχαν πιο δύσκολη μετεγχειρητική πορεία, δύσκολη ανάρρωση, μεγαλύτερο μετεγχειρητικό πόνο και φυσικά μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Η εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία έδωσε στους χειρουργούς τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα εσωτερικά όργανα μέσα από μικρές χειρουργικές τομές στο δέρμα και το κοιλιακό τοίχωμα μήκους μόλις 0.5 με 1 εκατοστό.

Αυτή η μέθοδος, ονομάζεται Λαπαροσκοπική ή Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική και θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη στον τομέα της χειρουργικής στον 20ο αιώνα.

Τα πρώτα χρόνια η λαπαροσκοπική τεχνική χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την επέμβαση της Χολοκυστεκτομής όμως σήμερα αρκετές επεμβάσεις πραγματοποιούνται Λαπαροσκοπικά και συνεχώς η γκάμα αυτή μεγαλώνει. Επεμβάσεις όπως η Σκωληκοειδεκτομή, η αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος όπως η βουβωνοκήλη ή η ομφαλοκήλη, οι κολεκτομές για όγκους του γαστρεντερικού, γυναικολογικές επεμβάσεις και επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της Νοσογόνου Παχυσαρκίας πραγματοποιούνται Λαπαροσκοπικά με ουσιαστικά και σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική.

 

 

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής  

- Ασφαλής  τεχνική

- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

- Μικρή παραμονή στο νοσοκομείο

- Γρήγορη επάνοδος στην εργασία

- Πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη Λαπαροσκοπική μέθοδο ο χειρουργός βλέπει τα ενδοκοιλιακά όργανα σε μια οθόνη - monitor (C) με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας (Α) που ονομάζεται Βίντεο-Λαπαροσκόπιο.  Το χειρουργείο πραγματοποιείται με ειδικά, λεπτά σε διατομή εργαλεία (Β)  5-10χιλ., τα οποία περνούν μέσα από μικρές χειρουργικές τομές.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε πλέον στη διάθεση μας νέα τηλεοπτικά μόνιτορ υπέρ-υψηλής ευκρίνειας 4Κ & 8Κ καθώς και τεχνολογία τρισδιάστατης όρασης 3D που μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε καλύτερα τους ιστούς και να χειρουργούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια.