Χειρουργική Παχυσαρκίας

Γαστρικός Δακτύλιος 

Γαστρικός δακτύλιος

Η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου είναι μια χειρουργική μέθοδος που βοηθάει ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πλεονάζον βάρος τους.
Ο γαστρικός Δακτύλιος είναι μια έξυπνη συσκευή που «ξεγελάει» τον ανθρώπινο οργανισμό δίνοντας του την αίσθηση ότι έχει μικρό στομάχι.
Ανήκει στην κατηγορία των χειρουργείων που περιορίζουν την ποσότητα του φαγητού κάνοντας μας να αισθανόμαστε χορτάτοι. Πρόκειται δηλαδή για χειρουργείο περιοριστικού τύπου.
Ο δακτύλιος επινοήθηκε και τοποθετήθηκε χειρουργικά για πρώτη φορά στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας του `80, ευρεία όμως αποδοχή από τους χειρουργούς αλλά και τους ασθενείς βρήκε μετά την πρώτη επιτυχή λαπαροσκοπική τοποθέτηση, στα μέσα της δεκαετίας του `90.

 

τμήματα δακτυλίου

Ο Δακτύλιος αποτελείται από τρία τμήματα:

τμήματα δακτυλίου

1. Το κυρίως τμήμα του το οποίο βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή χώρα και «αγκαλιάζει» περιμετρικά το στομάχι.

2. Τη βαλβίδα μέσω της οποίας ρυθμίζεται η διάμετρός του δακτυλίου. Είναι τοποθετημένη ακριβώς κάτω από το δέρμα λίγο πιο πάνω από τον ομφαλό.

3. Μικρό σωληνάκι σιλικόνης που ενώνει τα δύο παραπάνω τμήματα.

Πλεονεκτήματα της τεχνικής

* Αναστρέψιμη μέθοδος - Χαμηλού ρίσκου.
* Λαπαροσκοπική τοποθέτηση.
* Μικρή διάρκεια χειρουργείου.
* Σχετικά Ανώδυνη.
* Ανεπαίσθητες αισθητικά, χειρουργικές τομές 
* Ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο. 
* Χαμηλά ποσοστά διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ο Δακτύλιος είναι κατασκευασμένος εξολοκλήρου από σιλικόνη εκτός από ένα μικρό μόνο μεταλλικό στοιχείο στην περιοχή της βαλβίδας όπου γίνονται οι ρυθμίσεις. Η σιλικόνη είναι ένα υλικό αρκετά δοκιμασμένο στη χειρουργική πράξη, από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, με πολύ καλά αποτελέσματα και ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό.